Baksteen, Gevelstenen en Metselstenen

Baksteen, Gevelstenen en Metselstenen

Jordi VerstegenFebruary 2, 2024

In de bouwwereld lijkt het trio van bakstenen, gevelstenen en metselstenen op het eerste gezicht duidelijk omschreven, maar bij nader inzien worden de grenzen tussen deze termen vaak subtieler dan we denken. Laten we eens dieper graven in de essentie van deze namen en hun veelzijdige gebruik in de bouwpraktijk.

Bakstenen: Meer dan enkel het Bakproces ๐Ÿงฑ

Bakstenen onthullen in hun naam de methode van productie โ€“ het bakken van stenen. Echter, hier begint de nuance. Terwijl elke baksteen een metselsteen is, geldt het omgekeerde niet altijd. Betonstenen, hoewel niet gebakken, kunnen nog steeds onder de noemer van metselstenen vallen. Het lijkt erop dat 'baksteen' niet simpelweg verwijst naar het bakproces, maar eerder naar een categorie van bouwstenen met diverse fabricagemethoden.

Bekijk onze collectie bakstenen!

Gevelstenen: Esthetiek en Onzichtbare Pracht ๐Ÿ 

Gevelstenen, hoewel in naam gericht op de gevel, omvatten een bredere variรซteit dan men zou denken. Niet alle gevelstenen zijn zichtbaar aan de buitenkant van een gebouw; sommige spelen een rol in fundamenten en andere structurele elementen. Het lijkt erop dat de term 'gevelsteen' meer vertelt over de functie dan over de locatie in een constructie.ย 

Metselstenen: Van Traditioneel Metselwerk tot Creatieve Stapelingย ๐ŸŽจ

Metselstenen, toegewijd aan het metselproces, zijn niet beperkt tot traditionele bakstenen. Moderne technieken introduceren 'droog stapelen' en metselen van diverse materialen. Een metselaar is nu niet alleen beperkt tot het verbinden van bakstenen; hij kan een scala aan materialen 'metselen', van natuursteen tot betonblokken. 'Metselsteen' lijkt niet langer een beperkende term te zijn, maar eerder een uitdrukking van het ambachtelijke proces.ย 

Mocht je naast gevelstenen, ook op zoek zijn naar metselstenen, klik dan hier!

Conclusie: Een Dans van Eenheid en Diversiteit

Het trio van bakstenen, gevelstenen en metselstenen blijkt breder en gevarieerder dan hun namen suggereren. Deze bouwmaterialen lijken een combinatie van eenheid en diversiteit, waarbij de grenzen tussen maken, toepassen en verwerken subtiel vervagen. Wellicht is het tijd om deze bouwtaal opnieuw te bekijken en te waarderen voor de veelzijdigheid die het biedt.