Keuzegids: Welke gevelsteen wil ik?

Keuzegids: Welke gevelsteen wil ik?

Jordi VerstegenJune 5, 2024

Het kiezen van de juiste gevelstenen is een cruciale stap in elk bouw- of renovatieproject. De juiste keuze kan de uitstraling, duurzaamheid en functionaliteit van een gebouw aanzienlijk verbeteren. Deze gids helpt je door de belangrijkste factoren die je moet overwegen bij het selecteren van gevelstenen.

Kleur van de steen

De kleur van gevelstenen heeft een grote impact op de uitstraling van een gebouw. Hier zijn enkele overwegingen bij het kiezen van de juiste kleur:

 • Omgevingsfactoren: Kijk naar de kleuren van de omliggende gebouwen en de natuurlijke omgeving. Een gevel die harmonieert met zijn omgeving kan esthetisch aantrekkelijker zijn.
 • Stijl van het gebouw: Bepaal of je een traditionele, moderne, of eigentijdse uitstraling wilt. Traditionele gebouwen passen vaak goed bij rode of bruine bakstenen, terwijl moderne ontwerpen vaak lichtere kleuren zoals grijs of wit gebruiken.
 • Onderhoud: Lichtere kleuren kunnen vuil en vlekken sneller laten zien dan donkere kleuren. Overweeg hoe vaak je bereid bent om de gevel te reinigen

Textuur

De textuur van gevelstenen kan variëren van glad tot ruw en alles daartussenin. De textuur beïnvloedt niet alleen het uiterlijk, maar ook hoe vuil en water worden afgevoerd.

 • Glad: Gladde stenen geven een strakke, moderne look en zijn vaak gemakkelijker schoon te maken.
 • Ruw: Ruwe stenen geven een rustieke, natuurlijke uitstraling en kunnen helpen om vuil en beschadigingen minder zichtbaar te maken.

Kleur van de voeg

Er moet ook nagedacht worden over de kleur van de voeg en hoe deze in combinatie met de kleur van de gevelsteen overeenkomt.

 • Een donkere voegkleur, zoals antraciet of grijs, kan de individuele stenen accentueren en zorgen voor een scherp contrast met de stenen. Dit kan vooral effectief zijn bij lichte of neutrale kleuren van de gevelstenen, waardoor het metselwerk er levendiger uitziet.
 • Een voegkleur die dicht bij de kleur van de gevelstenen ligt, kan zorgen voor een meer uniforme uitstraling. Dit kan handig zijn als je een gevel wilt creëren waarbij de nadruk ligt op de textuur en vorm van de stenen, in plaats van op kleurcontrasten. Hierbij kun je zelfs kiezen voor een voegloze gevel.
 • Een lichtere voegkleur kan de indruk wekken dat de gevel groter is, omdat het contrast tussen de stenen minder opvallend is. Dit kan vooral gunstig zijn bij het gebruik van kleine stenen of bij gevels van bescheiden omvang.

Kosten

De kosten van gevelstenen variëren sterk en zijn afhankelijk van het materiaal, de productie en de beschikbaarheid. 

 • TextuurOver het algemeen is een handvorm gevelsteen duurder dan een vormbak gevelsteen. De productie van handvorm gevelstenen is arbeidsintensiever en zorgt er dus voor dat het eindproduct uiteindelijk duurder is.
 • Kleur: Daarnaast kan de kleur van een steen ook de prijs bepalen. Zo heeft een gevelsteen met een effen kleur minder arbeid nodig dan een genuanceerde steen. Bij een genuanceerde steen worden verschillende pigmenten en kleuraccenten toegevoegd waardoor de steen een natuurlijkere uitstraling krijgt.

  Bij vragen of advies op maat, aarzel niet om contact met ons op te nemen bij Baksteendirect.nl. We helpen je graag verder!