Wat bepaalt de prijs van een gevelsteen?

Wat bepaalt de prijs van een gevelsteen?

Jordi VerstegenOctober 3, 2023

Bij de keuze voor een geschikte gevelsteen komen verschillende factoren naar voren. Bovenal moet de steen goed passen bij jouw wensen qua uitstraling, zoals de afmeting, structuur en kleur van de steen. Tot slot ook niet geheel onbelangrijk, de prijs van een bepaalde gevelsteen. Waarom verschillen bepaalde gevelstenen zoveel in prijs? Op deze vraag gaan we antwoord geven in deze blogpost.

Structuur

Allereerst de structuur van een steen kan al veel bepalen van de prijs. We leggen de twee meest voorkomende soorten stenen langs elkaar: de handvorm en de vormbak stenen.

Over het algemeen is een handvorm gevelsteen duurder dan een vormbak gevelsteen. De productie van handvorm gevelstenen is arbeidsintensiever en zorgt er dus voor dat het eindproduct uiteindelijk duurder is.

De handvorm gevelsteen wordt namelijk 'met de hand' gemaakt, waardoor elke steen een eigen unieke uitstraling heeft. De individuele aandacht voor elke steen zorgt dus ook voor een hogere prijs.

Vormbak stenen worden geproduceerd met behulp van een mal. De klei wordt door machines in de gewenste vorm geperst. Dit proces is veel efficiënter en minder arbeidsintensief waardoor de prijs voor een vormbak gevelsteen over het algemeen lager uitvalt.

Kleur

Daarnaast kan de kleur van een steen ook de prijs bepalen. Zo heeft een gevelsteen met een effen kleur minder arbeid nodig dan een genuanceerde steen. Bij een genuanceerde steen worden verschillende pigmenten en kleuraccenten toegevoegd waardoor de steen een natuurlijkere uitstraling krijgt.

Bij andere stenen is er ook een verschil tussen de productie met betrekking tot de kleur. Zo worden witte stenen soms gebakken met de witte kleur en is de hele steen door en door wit. Andere witte stenen krijgen simpelweg gewoon een laagje wit eroverheen, waardoor deze goedkoper zijn in productie.

Overgangspartijen

Het kan ook liggen aan de partij stenen. De partij stenen kan van verschillende fabrikanten komen. Zo hebben wij ook zogenaamde overgangspartijen in de verkoop. Een overgangspartij is een partij bakstenen die qua kleur afwijkt van de reguliere productie. Deze ontstaan doordat een fabrikant in de productie overschakelt van bijvoorbeeld rode naar gele stenen. Deze stenen zijn aantrekkelijk in prijs, maar kwalitatief dus niet minder.